Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
November 2014
Januari 2015
April 2015
Juni 2015
Oktober 2015
Februari 2016
Oktober 2016
April 2017
Woord van de Voorzitter
Het einde van de woonbonus sinds 2017 in het Brussels Gewest
Sleutel-op-de-deur-formule steeds populairder bij particulieren
De Algemene Aannemers in de kijker bij radio Antipode
BENOR-merk erkend door professionals
Samenspanning bij overheidsopdrachten: Een gids voor inkopers bij overheden
Sociale dumping: welke maatregelen?
Seminarie 20/04 "Grondwerk in de drie gewesten: Wat is er nieuw? Wat zal er in 2017 veranderen?"
Febelcem informeert - Seminaries op 02/05 en 01/06
Roadshow "Alles over brandwerende deuren"
Persbericht Constructiv: Meer veiligheid op de bouwplaatsen!
 
Het einde van de woonbonus sinds 1 januari 2017 in het Brussels Gewest

Het Brussels Gewest heeft beslist om de woonbonus af te schaffen sinds 1 januari 2017, en te vervangen door een alternatief systeem. De woonbonus – die kon oplopen tot ruim 50.000 € voor een koppel, gespreid over de looptijd van de hypothecaire lening – zal nu vervangen worden door een de invoering van een vrijstelling op de registratierechten ten belope van de eerste 175.000 €, hetgeen neerkomt op een voordeel van 20.750 €.

Dit voordeel van 20.750 € geldt echter enkel in geval van aanschaf van een woning op de secundaire markt, voor nieuwbouw of voor renovatie wordt er géén ondersteuning voorzien. Deze maatregel zal niet enkel nieuwbouw en renovatie afremmen, het is zeer waarschijnlijk dat hierdoor de vastgoedprijzen ook snel zullen stijgen, en het zal de kopers evenmin aanzetten tot (energetische) renovatie van de woning.

De Brusselse Confederatie Bouw heeft – samen met de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector – een alternatief uitgewerkt in de vorm van een eenmalige premie van 20.000 € (via belastingkrediet). Dit voorstel kost minder dan het alternatief dat de Brusselse Regering voor ogen heeft : de premie wordt toegekend aan nieuwe woningen en aan bestaande woningen die aan (energetische) renovatie toe zijn. De voordelen zijn talrijk :

1. Gezinnen met een gemiddeld inkomen zullen ofwel een kwaliteitsvolle nieuwbouwwoning kunnen verwerven, ofwel kunnen renoveren en bijgevolg werk maken van een energiezuinige woning.  

2. Het levert voor het Brussels Gewest een jaarlijkse financiële winst op van 20 miljoen euro in vergelijking met het huidige alternatief.

3. Het zal een positief effect hebben op de economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid in Brussel. 

4. Het past bovendien ook in de bestrijding van zwartwerk in de sector, want de premie wordt enkel toegekend mits voorlegging van facturen door ondernemingen die in orde zijn met hun fiscale en sociale verplichtingen.

 

De Confederatie Bouw Brussel Hoofdstad blijft lobbyen bij de Brusselse regering om haar voorstel alsnog ingang te doen vinden. 

 

Document(en) :
Woonbonus.jpg


Print
 
      Disclaimer