Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
November 2014
Januari 2015
April 2015
Juni 2015
Oktober 2015
Februari 2016
Oktober 2016
April 2017
Woord van de Voorzitter
Het einde van de woonbonus sinds 2017 in het Brussels Gewest
Sleutel-op-de-deur-formule steeds populairder bij particulieren
De Algemene Aannemers in de kijker bij radio Antipode
BENOR-merk erkend door professionals
Samenspanning bij overheidsopdrachten: Een gids voor inkopers bij overheden
Sociale dumping: welke maatregelen?
Seminarie 20/04 "Grondwerk in de drie gewesten: Wat is er nieuw? Wat zal er in 2017 veranderen?"
Febelcem informeert - Seminaries op 02/05 en 01/06
Roadshow "Alles over brandwerende deuren"
Persbericht Constructiv: Meer veiligheid op de bouwplaatsen!
 
Sleutel-op-de-deur-formule steeds populairder bij particulieren

In de media lezen we vaak dat bouwheren hun bouwproject steeds vaker volledig uitbesteden. Daarbij wordt dan gesteld dat de huidige generatie jongeren zich niet meer zo intens kan (of wil) bezighouden met dat project als de voorgaande generaties. Dit zou te wijten zijn aan uiteenlopende factoren : beide partners werken voltijds, hun ouders wonen te ver om te helpen, jongeren willen meer genieten van hun vrije tijd, het technische bouwproces is veel ingewikkelder geworden, de administratieve last van een bouwproject weegt steeds zwaarder, …..

Bij appartementsbouw ……

Deze mediaberichten worden bevestigd door de cijfergegevens van de Federale Overheidsdienst Economie. Bouwheren doen inderdaad steeds vaker beroep op sleutel-op-de-deur-firma’s om hun bouwproject te realiseren. Deze trend is zowel in Vlaanderen als in Wallonië duidelijk merkbaar.

Uiteraard speelt de toename van het aantal appartementen in de residentiële sector hier een grote rol. Bij appartementsbouw is er haast geen sprake van particuliere opdrachtgevers – zij beschikken doorgaans immers over onvoldoende middelen en know-how om deze complexe projecten te realiseren. Als we weten dat appartementsbouw de laatste decennia een steeds groter aandeel van de woongelegenheden beslaat, dan is het logisch dat de promotoren via deze weg een groter aandeel van de woningmarkt kunnen inpalmen. De cijfers leren ons dat 20 jaar geleden ‘slechts’ 35 % van het aantal uitgereikte bouwvergunningen voor appartementsbouw bestemd was, en dat dit percentage is in 2015 opgelopen tot 58 %.

…. maar ook bij gewone woningbouw

Maar ook voor de “gewone” woningbouw wordt deze trend door de cijfers bevestigd. Waar 10 jaar geleden nog 79 % van de bouwheren zelf de bouwvergunning voor zijn woning aanvroeg, is dit percentage in 2015 gedaald tot 66 %. Met andere woorden, de vergunning wordt ook voor individuele woningbouw steeds vaker aangevraagd door een vennootschap : van 20 % van de aanvragen in 2005 tot zo’n 33 % een decennium later.

Besluit

Cijfers bevestigen dat de particuliere bouwheren voor hun bouwproject steeds vaker een totaaloplossing zoeken. In dergelijke gevallen is de consument beschermd door de bepalingen van de Wet Breyne. Bouwbedrijven die lid zijn van het Charter van Woningbouwers zullen bij deze kandidaat-bouwers  ongetwijfeld meer vertrouwen inboezemen op een vlot en correct verloop van hun bouwproject. Laten we dan ook deze troef ten volle uitspelen.

Print
 
      Disclaimer