FEBC-FABA
Werkgroep herziening algemeen bestek voor privé-bouwwerken

De Federatie van Algemene Bouwaannemers heeft een werkgroep opgericht om het algemeen bestek voor privé-bouwwerken te herzien.


Het doel is om te streven naar een tekst die gedragen wordt door de beroepsorganisaties van architecten en aannemers, die algemeen gekend is en gebruikt wordt door alle betrokkenen in de sector. Dit zou het grote voordeel bieden dat er niet telkens over elk onderwerp van de algemene voorwaarden voorafgaandelijk moet onderhandeld worden. Voor het opstellen van deze voorwaarden volstaan de 2 actoren (nl. aannemers en architecten).


Indien deze algemene aannemingsvoorwaarden door de betrokken beroepsorganisaties worden aanvaard, dan is het wel de bedoeling dat de algemene aannemingsvoorwaarden – zoals we die nu vaak terugvinden achteraan de offertes of de facturen – van elk afzonderlijk aannemingsbedrijf niet langer van toepassing zijn. Er mogen met andere woorden geen twee verschillende versies van algemene aannemingsvoorwaarden tegelijk naast elkaar bestaan. 


Maar uiteraard moet de mogelijkheid blijven bestaan om in onderlinge overeenstemming af te wijken van een gedeelte van deze algemene aannemingsvoorwaarden. De afwijkende bepalingen moeten dan wel uitdrukkelijk in een afzonderlijk afwijkingsdocument worden geformuleerd en door de betrokken partijen worden ondertekend en gedagtekend.


De volgende vergadering van de werkgroep zal plaatshebben op 20 oktober 2015 om 10u00 in de lokalen van de Faba.


Aarzel niet om de Faba te contacteren indien u wenst deel te nemen aan deze werkgroep of indien u vragen heeft.