FEBC-FABA
Het Charter van de Woning- en appartementsbouwers

Wanneer je een huis of appartement wilt bouwen, dan heb je er alle belang bij dat dit gebeurt volgens de regels van de bouwkunst, en dat alle afspraken correct worden nageleefd. Maar hoe kan je er zeker van zijn dat jouw aannemer dit ook zal doen ? Het antwoord is duidelijk : ga in zee met een onderneming die lid is van het Charter.

 

Wat is jouw garantie als je bouwt met een lid van het Charter ?

 

Niet elk bouwbedrijf kan lid worden van het Charter. Enkel ondernemingen die garanties bieden op het vlak van vakmanschap en betrouwbaarheid mogen toetreden.  

 

  • Enkel gezonde bedrijven, meer bepaald bedrijven met een minimaal eigen vermogen, een minimum aantal eigen personeelsleden en een minimaal aantal uitgevoerde werken mogen lid worden. Dit moeten ze op geregelde tijdstippen bewijzen. Op die manier tonen zij aan dat ze financieel, technisch en organisatorisch betrouwbare partners zijn die de recentste bouwtechnieken vlot beheersen.

 

  • Enkel bedrijven die de wettelijke bepalingen inzake consumentenbescherming naleven mogen toetreden. Dit betekent dat ze in hun standaardcontract de volgende bepalingen opnemen en toepassen :
  1. De overeengekomen prijs  en de termijn waarbinnen de werken moeten klaar zijn. Hierover bestaat dus vanaf het begin duidelijkheid. Ervan afwijken kan enkel met jouw toestemming (of bij overmacht).
  2. De dubbele oplevering van de werken. Je neemt de werken in ontvangst, waarbij je op eventuele gebreken wijst. De aannemer herstelt deze gebreken zo snel mogelijk. Als er binnen de 12 maanden nog andere gebreken aan het licht komen, dan moeten ook deze hersteld worden. Pas na een jaar volgt de definitieve oplevering, waarbij je bevestigt dat de werken conform de afspraken werden uitgevoerd.
  3. De voorschotregeling. De bouwonderneming mag  je vóór de aanvang der werken maximum 5 % van de waarde van het contract als voorschot vragen. Dit beperkt je verlies bij een eventueel faillissement van de aannemer.
  4. De factuurbetaling. Je moet enkel betalen voor werken die al effectief werden uitgevoerd. Dit beschermt je bij een eventueel faillissement van de aannemer, vermits jij eigenaar wordt van de uitgevoerde werken waarvoor je al betaald hebt.
  5. De waarborg. De bouwonderneming moet vanaf de aanvang een waarborg geven van 5 % van het contractbedrag. Als hij de werken niet volledig of niet correct uitvoert, dan dient deze borgtocht om je schade te herstellen. Deze waarborg biedt je een bijkomende bescherming dat je bouwproject wordt uitgevoerd zoals overeengekomen.  

 

Wat in geval van betwisting ?

 

Moest er toch een betwisting ontstaan tussen jouw en het lid van het charter, dan zal een neutrale bemiddelaar eerst proberen een minnelijke schikking te bereiken. Deze procedure is in je voordeel, want ze is veel sneller en goedkoper dan een klassieke juridische procedure.

 

LIDMAATSCHAP VAN HET CHARTER IS ONBETWISTBAAR EEN TEKEN VAN BETROUWBAARHEID EN ERNST. ALS KANDIDAAT-BOUWER HEB JE ER DUS ALLE BELANG BIJ OM SCHEEP TE GAAN MET EEN ALGMENE AANNEMER DIE LID IS VAN HET CHARTER.