FEBC-FABA
Een rijbewijs B is voortaan voldoen om met een bouwmachine te rijden

Wanneer een bouwmachine zich op de openbare weg begeeft, moet de bestuurder over een rijbewijs beschikken. Als bouwmachines meer dan 3,5 ton wegen, moet dat zelfs een rijbewijs C zijn, wat een onnodige extra administratieve last voor de onderneming meebrengt. Veel jonge bestuurders van bouwmachines beschikken inderdaad niet over een rijbewijs C. Tot nu toe moesten zij het rijbewijs C halen, wat vereist is om met een vrachtwagen te rijden, en dit zelfs indien ze slechts heel beperkt en sporadisch zich op de openbare weg begaven – bijvoorbeeld bij het binnen- en buiten rijden van een werf.

Die wetgeving werd recent versoepeld op vraag van de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) en de Belgische Federatie van Aannemers van Wegenwerken (BFAW).  Minister Belot (Federaal Minister van Mobiliteit) heeft op 1 december 2017 een Koninklijk Besluit gepubliceerd die voor een oplossing zorgt.

Sinds 11 december 2017 volstaat een rijbewijs B om een bouwmachine te besturen op voorwaarde dat de maximumsnelheid beperkt is tot 40 km/u en de bestuurder binnen directe afstand (maximum 5 km) van de werf blijft. De werkgever is wel nog steeds verplicht om de bestuurder in functie van het te besturen voertuig op te leiden, of op zijn minst na te gaan of hij daarvoor geschikt is.