FEBC-FABA
Bijzondere Editoriaal - Coronavirus - Economische en juridische gevolgen - Overmacht

 

Geacht lid,

Vooreerst hoop ik dat u en uw naaste personen in goede gezondheid zijn. Hoewel de overheidsmaatregelen waartoe afgelopen weekend is besloten misschien drastisch lijken, doe ik een beroep op ieders verantwoordelijkheidsgevoel. In de komende dagen en aan het einde van de drie weken die zijn aangekondigd, zullen we zeker meer klaarheid hebben en zullen we met meer sereniteit naar de toekomst kunnen kijken. Wat is drie weken geduld en discipline aan de horizon van een mensenleven…

Terwijl ik deze regels schrijf, bestuderen we met de diensten van de Confederatie van dag tot dag de economische en juridische gevolgen van het Coronavirus en hoe de crisis die ons treft het best kan worden aangepakt. Alle aspecten van de actualiteit zullen tijdig worden geanalyseerd. Het is niet nodig om in paniek te raken.

De volgende kwesties van uiteenlopende aard worden reeds bestudeerd: de lopende arbeidscontracten, of het nu gaat om arbeiders of bedienden, gerechtvaardigde (of ongerechtvaardigde) afwezigheden om medische, familiale of (preventieve) gezondheidsredenen, de opschorting van de werftermijnen, de opschorting van administratieve boetes of schadevergoedingen in geval van overmacht door deze pandemie en de getroffen overheidsmaatregelen, de stimulerings- en beschermingsmaatregelen voor onze economie... Al deze kwesties (en vele andere) worden of zullen worden geanalyseerd, en ze zullen op tijd een passend antwoord krijgen. Aarzel niet om uw vragen aan ons te stellen, bij voorkeur per e-mail.

We hebben een sterke en constructieve organisatie. Dankzij haar verschillende diensten en netwerken ontwikkelt zij samen met onze Regeerders en Besturen een stapsgewijze aanpak om de uitdagingen die ons te wachten staan zo goed mogelijk het hoofd te bieden. U kunt op haar rekenen, u kunt op mij rekenen, om u de komende dagen zo goed mogelijk te helpen.

Met collegiale groeten,

Frank Goes

Voorzitter

16/03/2020