Momenteel is er een grote bouwactiviteit in Kortrijk. Dat is merkbaar aan de vele werven. In de binnenstad alleen al zijn hiervoor meer dan 80 vergunningen verleend. Dit heeft een impact op de mobiliteit en de verkeersveiligheid. De stad wil daarom goede afspraken maken met de bouwsector. Hierover zijn constructieve onderhandelingen gevoerd met de Confederatie Bouw, de Bouwunie en tal van aannemers.
Op 30 augustus ’16 werd een charter met een aantal duidelijke afspraken over werftransport in de stad ondertekend. De bouwsector van hun kant neemt het engagement om hun werftransporten aan te passen aan de omgeving waarin ze werken. De stad van haar kant is uiteraard bereid om uitzonderingen toe te staan op basis van specifieke werfgebonden aspecten.
Dit zijn de belangrijkste doelstellingen uit het werftransportcharter:
1. Geen werftransport met tractoren in de bebouwde kommen en de schoolomgevingen van de stad Kortrijk. Hierop kan een uitzondering aangevraagd worden via de Minder Hinder Coördinator van de Stad Kortrijk.
2. Geen werftransport in de schoolomgevingen tijdens de begin- en einduren van de scholen. Ook voor de toelevering van bouwmaterialen dienen de aannemers hun leveranciers hiervan in kennis te stellen.
3. Het werftransport moet zoveel mogelijk via het hoger wegennet verlopen.
4. Er worden inspanningen gedaan om de werfroutes proper te houden.
5. De lading wordt afgedekt als deze veel stofhinder kan geven.
|
Ondertekening van het charter door Eric Vandewiele, voorzitter CB W-Vl
|
Elke aannemer die bouwwerken uitvoert in Kortrijk (of de omliggende gemeenten) neemt dus best z’n voorzorgen. We vragen om rekening te houden met dit charter en het werftransport dus zo te regelen zodat voldaan kan worden aan de gemaakte afspraken.
Voor concrete informatie over de schoolomgevingen, de aangewezen transportroutes in Kortrijk en het aanvragen van uitzonderingen, kan u contact opnemen met de Minder Hinder Coördinator van Kortrijk: Heidi Debels, tel. 056/278364, bouwen.milieu.wonen@kortrijk.be.
De Confederatie Bouw is tevreden dat stad Kortrijk voorafgaandelijk overlegd heeft met de sector, zodoende afspraken te kunnen maken die rekening houden met de diverse partijen en mogelijkheden. Het komt de veiligheid van de mensen ten goede en het honoreert de beroepsfierheid van de bouw- en transportsector. Het charter zal na één jaar geëvalueerd worden op de doeltreffendheid.
Ondertekening van het charter door Eric Vandewiele, voorzitter CB W-Vl
|