“Het afgelopen jaar werd in de media verscheidene malen gerapporteerd dat het Belgisch grondwaterpeil historische dieptepunten heeft bereikt en dit omwille van de steeds langer aanhoudende periodes van droogte. Het wegtrekken van het grondwater uit de bodem kan verregaande gevolgen hebben voor huizen die gevestigd werden op klei - en veengronden, omdat die van nature vatbaarder zijn voor ‘inkrimping’ dan andere grondsoorten. Een inkrimping ingevolge aanhoudende droogte kan leiden tot scheuren in muren of andere stabiliteitsgerelateerde problemen, waarvan de schade kan oplopen tot tienduizenden euro's en zelfs meer. De verwachting is dat dit soort droogte, en de daarmee gepaard gaande schade aan woningen, in de toekomst alsmaar vaker zal voorkomen.
Ondanks het feit dat de consument via zijn brandverzekering verzekerd is tegen grondverzakking, argumenteerden vele verzekeraars dat het ‘inkrimpen’ van grond ingevolge droogte niet hetzelfde is als een grondverzakking en dit ondanks het feit dat beide fenomenen hetzelfde resultaat teweegbrengen. Bijgevolg dienden vele personen de schade zelf te betalen, met alle nefaste gevolgen van dien.
Om het hoofd te bieden aan dit probleem werd in de Commissie Economie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers recent een voorstel van interpretatieve wet goedgekeurd dat ervoor zal zorgen dat de consument, die het slachtoffer wordt van een dergelijk schadegeval, voortaan wél via zijn brandverzekering zal vergoed worden door zijn verzekeraar. Aangezien het gaat over een interpretatieve wet (met een retroactieve werking) zullen ook mensen wiens verzoek in het verleden door hun verzekeraar werd afgewezen opnieuw de mogelijkheid hebben om hun geld alsnog te recupereren.
De Federatie van Algemene Bouwaannemers is dan ook bijzonder verheugd over de totstandkoming van dit wetgevend initiatief, dat hopelijk spoedig zal worden goedgekeurd in de Plenaire zitting van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.”
|