Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
November 2014
Januari 2015
April 2015
Juni 2015
Edito
Overzicht huidige en toekomstige schenkingsrechten in Vlaanderen
Activering van het slapend patrimonium in Vlaanderen
Concrete Day 2015
Volg ons op LinkedIn
De nieuwe website “ huis houtskeletbouw “ van de FABA
Driejaarlijks Congres 2015
Charter der Woningbouwers bestaat 25 jaar
Het bevolkingsaantal en het aantal gezinnen blijven de volgende tientallen jaren stijgen !
Onderzoek naar opleidings- en aanwervingsbehoefte gemechaniseerde beroepen
Onderzoek contractvoorwaarden van grote opdrachtgevers uit de privésector
Een nieuwe Voorzitter voor de FABA
KMI-tabellen april 2015
Het nieuwe Ruwbouw & Algemene Aanneming tijdschrift is beschikbaar!
Gratis sessies over 2D- en 3D-machinebesturing voor uw bedrijf
Oktober 2015
Februari 2016
Oktober 2016
April 2017
 
Activering van het slapend patrimonium in Vlaanderen

De Vlaamse regering zal de schenkingsrechten van onroerend goed verlagen en vereenvoudigen. De maatregel moet een win-win-win opleveren: voor verschillende generaties, voor onze economie én voor de ontvangsten van de overheid. Er komt een extra korting bij renovatie of langdurige verhuring van het geschonken vastgoed. Ook de bouwsector zal zijn graantje meepikken. De aanpassing zou ten laatste ingaan op 1 juli 2015.

Nieuwe tarieven schenkingsrechten

Eéngemaakte Schalen

Tarief

Rechte lijn en partners

Tarief

Niet rechte lijn

0 tem 150.000 euro

3%

10%

(Met energierenovatie: 9%)

150.000 tot 250.000 euro

9%

(Met energierenovatie: 6%)

20%

(Met energierenovatie: 17%)

250.000 tot 450.000 euro

18%

(Met energierenovatie: 12%)

30%

(Met energierenovatie: 24%)

Boven 450.000 euro

27%

(Met energierenovatie: 18%)

40%

(Met energierenovatie: 31%)

 

Momenteel brengen schenkingsrechten op onroerend goed amper € 100 miljoen per jaar op terwijl schenkingen van roerend goed ongeveer 200 miljoen euro per jaar opbrengen. Bij de verlaging in 2004 van de schenkingstarieven op roerend goed verdrievoudigden de overheidsinkomsten. Een gelijkaardig fenomeen wordt verwacht bij de verlaging van de schenkingsrechten voor onroerend goed. Nu gebeuren schenkingen vooral tussen verwanten 'in rechte lijn', tussen (groot)ouders en (klein)kinderen, zeg maar. Aan verdere verwanten of niet-verwanten wordt er amper geschonken, omdat de tarieven zeer hoog kunnen oplopen, in bepaalde gevallen tot 80 procent.

Onder het nieuwe systeem zouden slechts twee categorieën schenkingen meer bestaan. Een schenking in rechte lijn of tussen partners enerzijds, en alle andere soorten schenkingen anderzijds. Wat betreft de eerste categorie wordt een enorme daling opgemerkt in de tarieven, en het maximumtarief van 30% naar 27% daalt. Voor de andere soort schenkingen is de daling nog een stuk spectaculairder. Het nieuwe maximumtarief bedraagt 40% en dit geldt bovendien slechts vanaf een waarde van 450.000 euro. Dit is een aanzienlijke daling in vergelijking met de huidige tarieven. De verlaging stelt een grote groep van oude eigenaars eindelijk in staat om op korte termijn hun vastgoed goedkoper aan de volgende generatie te schenken en zal de Vlaamse overheid meer inkomsten uit schenkingsrechten opleveren.

Bovendien wordt het tarief nog verlaagd indien binnen de vijf jaar na de schenking een energiebesparende renovatie wordt uitgevoerd aan het vastgoed voor een totaal bedrag van minstens 10.000 euro, excl. btw, en deze werken worden gefactureerd door aannemers van werken. Aldus zullen zij ook het witwerk bevorderen. Een gelijkaardige korting geldt voor wie het goed langdurig verhuurt. Dit is goed nieuws voor de bouwsector. Eigenaars zullen hun huis immers vlugger renoveren en op de markt brengen.

Een concreet voorbeeld

Als een oom een huis van 210.000 euro aan zijn neef wil schenken, betaalde de neef tot nu toe 106.375 euro aan schenkingsrechten. Dat is meer dan de helft van de waarde van het huis. Vele oude huizen zijn zo slapend kapitaal, waar niets meer in wordt geïnvesteerd. Op basis van de nieuwe tarieven betaalt de neef 27.000 euro schenkingsrechten. Indien hij energiebesparende renovatie uitvoert binnen de vijf jaar, betaalt hij slechts 23.700 euro.

Document(en) :
In bijlage een overzicht van de schenkingsrechten.pdf


Print
 
      Disclaimer