Het leasingcontract van een bedrijfswagen loopt binnenkort ten einde. De werknemer wenst die wagen van de leasingmaatschappij over te nemen tegen een gunstige prijs. Moeten er belastingen betaald worden op die overname?
De meeste bedrijfswagens die werkgevers ter beschikking stellen, worden geleased. Aan het einde van het leasecontract krijgt de werkgever soms de mogelijkheid de wagen over te nemen door een aankoopoptie te lichten. De auto kan worden overgenomen tegen een vooraf bepaalde prijs (die doorgaans lager is dan de werkelijke waarde). De werkgever kan die optiemogelijkheid overdragen aan zijn werknemers. Zelfs als de partner of een kind van de werknemer de optie licht, is het voordeel uit de lage overnameprijs belastbaar in hoofde van de werknemer.
De fiscus beschouwt het kopen van een bedrijfswagen tegen een voordelige prijs (lager dan de marktwaarde) als een belastbaar voordeel van alle aard. Dit voordeel wordt beschouwd als een beroepsinkomst en de werknemer wordt dan belast op een bedrag dat overeenstemt met de waarde van dit voordeel. Het belastbare voordeel wordt geraamd op het verschil tussen de aankoopprijs die de werknemer betaalt en de marktwaarde van de wagen. Voor de marktwaarde kan men zich baseren op gespecialiseerde autotijdschriften of websites. Indien aangetoond wordt dat de waarde van de wagen lager ligt dan de normale marktwaarde kan de belasting worden verminderd. Na de overname gaat het niet meer om een bedrijfswagen en wordt de werknemer niet langer belast op het voordeel van alle aard.
|