Het verzoek van de opdrachtnemer om tot oplevering over te gaan geldt als verzoek tot vrijgave van de borgtocht, dit zowel voor de voorlopige als definitieve oplevering. De opdrachtnemer dient dus geen apart formeel verzoek tot vrijgave van de borgtocht in te dienen.
- In geval van twee opleveringen bij werken wordt de borgtocht in twee keer vrijgegeven: de helft bij de voorlopige oplevering, de andere helft bij de definitieve oplevering.
- Wanneer slechts in één oplevering wordt voorzien, gebeurt de vrijgave in een keer.
Binnen de vijftien dagen na de dag van het verzoek tot oplevering- in de mate dat de borgtocht kan worden vrijgegeven - moet de aanbestedende overheid aan de Deposito- en Consignatiekas, aan de openbare instelling die een gelijkaardige functie vervult, aan de kredietinstelling of aan de verzekeringsonderneming handlichting verlenen. Na het verstrijken van deze termijn heeft de opdrachtnemer recht op de betaling van:
- hetzij van een intrest, die in geval van storting in speciën of publieke fondsen, overeenkomstig artikel 69, § 1 van het Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, wordt berekend op de neergelegde bedragen, eventueel verminderd met de gestorte intrest door de Deposito- en Consignatiekas of door een openbare instelling die een gelijkaardige functie vervult. De aanvraag tot teruggave van de borgtocht geldt in dat geval als schuldvordering voor de betaling van deze intrest;
- hetzij van de gemaakte kosten voor het behoud van de borgstelling, in geval van collectieve borgstelling of van een waarborg toegestaan door een kredietinstelling of een verzekeringsonderneming.
Gelieve u in bijlage een modelbrief te vinden betreffende het verzoek tot teruggave van de borgtocht en waarin de aanbestedende overheid eraan herinnerd wordt dat de aannemer recht heeft hetzij op betaling van de interesten hetzij van de gemaakte kosten voor het behoud van de borgstelling.
|