Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
November 2014
Januari 2015
Woord van de voorzitter
3 nieuwe ledenvoordelen
Het investeringsplan van Juncker
Infosessies nieuwe Reglement Beton BENOR
De FABA komt op tegen de «tripadvisor» van de bouw
De studiereis van de FABA naar Napels
Vanaf 1 oktober 2015 zijn alle maaltijdcheques elektronisch
Nieuwe EPB-eisen voor ingrijpende renovaties vanaf 2015 in Vlaanderen
Vergunningsplicht en screeningsplicht voor bronbemalingen in Vlaanderen
De Fiscale aspecten bij de afweging tussen ‘Slopen of Renoveren’
CCTB 2022: Oproep tot deelname
Overheidsopdrachten: als de voogdijoverheid niet akkoord gaat
Gratis kaarten voor Batibouw 2015
Veiligheidsplatform Infrabel
Onderzoek contractvoorwaarden van grote opdrachtgevers uit de privésector
Nieuwe leaflet mobiliteit van FABA
April 2015
Juni 2015
Oktober 2015
Februari 2016
Oktober 2016
April 2017
 
Het investeringsplan van Juncker

Persbericht van de FIEC

De FIEC juicht het investeringsplan voor economische groei en werkgelegenheid van voorzitter Juncker toe ! Acties zouden vanaf nu zeer snel vorm moeten krijgen!

“We zijn verheugd over de oprichting van een Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) zoals deze ochtend aangekondigd door voorzitter Juncker”, verklaart Johan Willemen, voorzitter van de FIEC. “Natuurlijk zouden we kunnen discussiëren over het bedrag uit de EU-begroting en over de som die de EIB oorspronkelijk voor dit fonds zou mobiliseren, maar dat is nu even bijzaak. De creatie van deze hefboom is zeer goed nieuws en een positief signaal naar de EU en internationale privé-investeerders toe.”

”Bovendien mikt voorzitter Juncker terecht op een langetermijninvestering in EU-infrastructuurprojecten enerzijds en een financiering van KMO’s anderzijds”, vervolgt Willemen. “Deze twee prioriteiten staan zeer hoog op de agenda van de FIEC, zoals we verklaard hebben in ons “Manifest voor actie” voor de EU-mandaatsperiode 2014-2019.”

”Naast deze twee prioriteiten”, aldus Willemen, ”mogen we ook de projecten rond energie-efficiëntie niet vergeten, want zij vormen een essentiële link met een het energie- en klimaatbeleid van de EU!”

”We hebben ook begrepen dat de nationale bijdragen aan het EFSI niet zullen meetellen voor de berekening van de overheidsschuld. Dat is een zeer grote incentive waarvoor de FIEC altijd gepleit heeft, want het moedigt de Europese lidstaten aan om te investeren in Europese projecten”, onderstreept Willemen. 

”Het is waar dat er nog een aantal aspecten van het plan moeten uitgeklaard worden na de aankondiging van vandaag”, gaat hij voort, ”met name wat betreft de exacte lijst met projecten. We hebben echter geen minuut te verliezen: de acties moeten zo snel mogelijk vorm krijgen om de geloofwaardigheid en het slagen van dit ambitieus plan te verzekeren!” besluit hij. 

Context : Op maandag 24 november had de FIEC de kans om enkele ideeën aan het Task Force voor te leggen om samen uit te zoeken hoe de obstakels voor investering konden weggewerkt worden. De FIEC meent onder andere dat noch de overheidsfondsen gemobiliseerd via het investeringsplan van voorzitter Juncker, noch een nationale cofinanciering van de projecten die in dit kader geïdentificeerd en ondersteund werden door EU-fondsen, meegerekend zouden mogen worden in de overheidsschuld. Het beleid en het wettelijk kader ter zake zouden overigens moeten verbeterd, vereenvoudigd en vooral gestabiliseerd worden. Vervolgens zouden alle alle redelijke alternatieven voor traditionele bankleningen (inclusief de “gebruiker-betaler” systemen) in overweging moeten genomen worden. Tot slot zouden bedrijven meer steun moeten krijgen om ernstige haalbaarheidsstudies en sociaal-economische en milieuevaluaties uit te kunnen voeren, zodat ze de projecten beter kunnen voorbereiden.  

Print
 
      Disclaimer