Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
November 2014
Januari 2015
Woord van de voorzitter
3 nieuwe ledenvoordelen
Het investeringsplan van Juncker
Infosessies nieuwe Reglement Beton BENOR
De FABA komt op tegen de «tripadvisor» van de bouw
De studiereis van de FABA naar Napels
Vanaf 1 oktober 2015 zijn alle maaltijdcheques elektronisch
Nieuwe EPB-eisen voor ingrijpende renovaties vanaf 2015 in Vlaanderen
Vergunningsplicht en screeningsplicht voor bronbemalingen in Vlaanderen
De Fiscale aspecten bij de afweging tussen ‘Slopen of Renoveren’
CCTB 2022: Oproep tot deelname
Overheidsopdrachten: als de voogdijoverheid niet akkoord gaat
Gratis kaarten voor Batibouw 2015
Veiligheidsplatform Infrabel
Onderzoek contractvoorwaarden van grote opdrachtgevers uit de privésector
Nieuwe leaflet mobiliteit van FABA
April 2015
Juni 2015
Oktober 2015
Februari 2016
Oktober 2016
April 2017
 
Vergunningsplicht en screeningsplicht voor bronbemalingen in Vlaanderen

Sinds 1 mei 1999 is de grondwatervergunning geïntegreerd in de milieuvergunning (VLAREM). Voor het winnen van grondwater zijn er slechts twee uitzonderingen niet ingedeeld in VLAREM (winningen met een handpomp en winningen minder dan 500m³/jaar waarvan het water alleen voor huishoudelijke doeleinden wordt gebruikt). De overige grondwaterwinningen zijn ingedeeld als klasse 1,2 of 3. Voor klasse 1 en 2 geldt een vergunningsplicht en voor klasse 3 een meldingsplicht. De indelingslijst is terug te vinden als bijlage bij VLAREM I, waarbij het winnen van grondwater is opgenomen onder rubriek 53.


Op 4 oktober 2014 traden een aantal wijzigingen aan het VLAREM in werking. Daardoor zal het voortaan nodig zijn om in niet-kwetsbaar gebied een milieuvergunning klasse 2 aan te vragen wanneer een bronbemaling een netto debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar oppompt én hierbij het grondwaterpeil tot vier meter onder het maaiveld verlaagt. Voorheen gold voor zo’n exploitatie een meldingsplicht. Toch moet er een belangrijke nuance gemaakt worden: het debiet aan onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater dat in dezelfde watervoerende laag wordt teruggepompt (retourbemaling), mag in mindering worden gebracht van het netto-totaal opgepompt debiet. Bovendien mag de retour van het water ook via vijvers en grachten gebeuren.


Stel U begint in november 2014 met een werf en deze duurt tot bijvoorbeeld juni 2015, dan mag U, mits voldaan te hebben aan de vergunningsplicht, 30.000 m³ bemalen voor 2014 en nog eens 30.000 m³ voor 2015. Indien u 29.000 m³ bemaalt op een werf die een maand duurt, geldt de meldingsplicht.


Meer info op de site van het departement LNE.


Screeningsplicht MER


Bovendien geldt voor ‘werken betreffende het onttrekken of kunstmatig aanvullen van grondwater’, die zijn opgenomen in Bijlage III van het MER-Besluit, een screeningsplicht MER. Di betekent dat de initiatiefnemer van een project dat opgenomen is in bijlage III van het project-MER-screeningbesluit, een project-m.e.r.-screeningsnota (PrMS) dient op te maken en deze aan zijn vergunningsaanvraag toe te voegen. Deze nota moet aangeven of er aanzienlijke milieueffecten voor mens en milieu te verwachten zijn van het voorgenomen project. Wat betreft de opmaak van de PrMS, kan de initiatiefnemer kiezen om ofwel een modelformulier in te vullen ofwel om een document in vrije stijl op te maken.


Meer info op de site van het departement LNE.

Contact : tamara.bauwens@confederatiebouw.be

Print
 
      Disclaimer