Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
November 2014
Januari 2015
Woord van de voorzitter
3 nieuwe ledenvoordelen
Het investeringsplan van Juncker
Infosessies nieuwe Reglement Beton BENOR
De FABA komt op tegen de «tripadvisor» van de bouw
De studiereis van de FABA naar Napels
Vanaf 1 oktober 2015 zijn alle maaltijdcheques elektronisch
Nieuwe EPB-eisen voor ingrijpende renovaties vanaf 2015 in Vlaanderen
Vergunningsplicht en screeningsplicht voor bronbemalingen in Vlaanderen
De Fiscale aspecten bij de afweging tussen ‘Slopen of Renoveren’
CCTB 2022: Oproep tot deelname
Overheidsopdrachten: als de voogdijoverheid niet akkoord gaat
Gratis kaarten voor Batibouw 2015
Veiligheidsplatform Infrabel
Onderzoek contractvoorwaarden van grote opdrachtgevers uit de privésector
Nieuwe leaflet mobiliteit van FABA
April 2015
Juni 2015
Oktober 2015
Februari 2016
Oktober 2016
April 2017
 
Vanaf 1 oktober 2015 zijn alle maaltijdcheques elektronisch

De maaltijdcheques zijn een erg populair betaalmiddel in België. Heel wat werkgevers maken hiervan gebruik omwille van de voordelen die eraan gekoppeld zijn. 

De regeling van de maaltijdcheques zal weldra wijzigen. Op dit ogenblik krijgen de meeste werknemers na het einde van de maand hun papieren maaltijdcheques overhandigd. Vanaf 1 oktober 2015 zal de papieren versie vervangen worden door een elektronische maaltijdcheque. Voor het overige verandert er bijna niets aan de regeling.


Voordelen 


De overstap naar een elektronische versie kunnen we enkel maar toejuichen, want het betekent een voordeel voor iedereen. De werkgevers moeten de cheques niet langer controleren en verdelen en ze lopen hierbij dus minder risico op fouten of verlies. Voor de werknemers is er vooral een groter gebruiksgemak – de elektronische maaltijdcheque werkt zoals een bankkaart. Tenslotte winnen ook de handelaars met dit nieuwe systeem: minder wachttijd aan de kassa, geen teruggave van pasmunt en kortere terugbetalingstermijnen.

2015 is een overgangsperiode


In het begin van 2015 mag de papieren maaltijdcheque wel nog gebruikt worden, en zal hij door de winkeliers ook nog aanvaard worden, maar vanaf 1 oktober 2015 is het onherroepelijk voorbij. 

Een onderneming kan nog tot uiterlijk 30 september 2015 papieren maaltijdcheques aan haar werknemers uitreiken, die vanaf dan nog tot uiterlijk 31 december 2015 geldig zijn. Maaltijdcheques kunnen vanaf de maand oktober 2015 enkel nog elektronisch worden uitgereikt. Deze elektronische cheques hebben een geldigheidsduur van 12 maanden.

Fiscale en sociale voordelen van de maaltijdcheques blijven behouden


Zoals al aangehaald zijn maaltijdcheques een interessante vorm van verloning, omdat ze – mits naleving van bepaalde voorwaarden – een vrijstelling geven inzake RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Deze voordelen blijven ook voor de elektronische maaltijdcheques  onverminderd van toepassing. Opgelet : vanaf 1 januari 2016 gelden de voordelen enkel nog voor de elektronische versie. Tijdig overstappen is dus aangewezen. 

Praktisch

Deze overstap kan best opgenomen worden in de ondernemings-cao of via individuele schriftelijke overeenkomst. Indien de toekenning van papieren maaltijdcheques in uw bedrijf al op die manier geregeld was, dan is het niet nodig om een nieuwe cao of overeenkomst te sluiten bij de overstap naar de elektronische versie. Dan hoeft u hiervoor niets te doen.

Verder kan u best contact opnemen met de uitgever van uw maaltijdcheques. Daar zal u geïnformeerd worden inzake de aanmaak en de werking van de elektronische kaarten voor uw werknemers.

Contact : dirk.derwael@confederationconstruction.be

Print
 
      Disclaimer