Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
November 2014
Januari 2015
Woord van de voorzitter
3 nieuwe ledenvoordelen
Het investeringsplan van Juncker
Infosessies nieuwe Reglement Beton BENOR
De FABA komt op tegen de «tripadvisor» van de bouw
De studiereis van de FABA naar Napels
Vanaf 1 oktober 2015 zijn alle maaltijdcheques elektronisch
Nieuwe EPB-eisen voor ingrijpende renovaties vanaf 2015 in Vlaanderen
Vergunningsplicht en screeningsplicht voor bronbemalingen in Vlaanderen
De Fiscale aspecten bij de afweging tussen ‘Slopen of Renoveren’
CCTB 2022: Oproep tot deelname
Overheidsopdrachten: als de voogdijoverheid niet akkoord gaat
Gratis kaarten voor Batibouw 2015
Veiligheidsplatform Infrabel
Onderzoek contractvoorwaarden van grote opdrachtgevers uit de privésector
Nieuwe leaflet mobiliteit van FABA
April 2015
Juni 2015
Oktober 2015
Februari 2016
Oktober 2016
April 2017
 
De FABA komt op tegen de «tripadvisor» van de bouw

De Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) heeft van een aantal leden vernomen van de ontwikkeling van een soort van Tripadvisor van de bouwsector. Consumenten kunnen op dit platform beoordelingen en waarderingscijfers achterlaten betreffende het geleverde werk van een bouwbedrijf.

FABA stelt de objectiviteit van dergelijk platform in vraag. Een dergelijk platform doet afbreuk aan de bekendheid van de aannemer, via beoordelingen en waarderingscijfers die, bij gebrek aan objectiviteit en representativiteit, zelden positief zijn, en dit zonder dat de aannemer zich hiertegen kan verdedigen.

Genomen acties

FABA heeft een grote marktspeler, die dergelijk platform ondersteunt, gewezen op de deloyale praktijken die voortvloeien uit de ontwikkeling van het platform.

Ten eerste is FABA van oordeel dat een gemiddelde score die slechts berust op een beperkt aantal beoordelingen een vertekend beeld geeft aan de consument. Daarnaast merkt FABA op dat dergelijke platforms kunnen leiden tot het ontstaan van misleidende “verborgen” reclame in de vorm van commentaren op het internet die ogenschijnlijk afkomstig zijn van onbevooroordeelde consumenten, terwijl deze boodschappen in werkelijkheid een reclame- of commercieel karkater hebben en direct of indirect gegenereerd of gefinancierd zijn door ondernemingen. Overeenkomstig het Wetboek Economisch Recht is het ondernemingen – onder alle omstandigheden – verboden zich op bedrieglijke wijze voor te doen als consument. Bovendien stelt FABA vast dat bepaalde ondernemingen op het platform worden voorgesteld met een bepaalde kwaliteitslabel, waarvan de objectiviteit in twijfel dient te worden getrokken. Dit geeft een vertekend beeld aan de consument. Ten slotte stelt FABA vast dat persoonsgegevens van aannemers verstrekt worden via dergelijke platforms zonder dat deze aannemers daarvoor hun ondubbelzinnige toestemming hebben verleend. Het verstrekken van persoonsgegevens zonder toestemming van de betrokkene is in strijd met de Privacywetgeving.

Het gewenste effect is bereikt: de betrokken marktspeler zal zijn medewerking aan dergelijk platform niet meer verlenen.

Tip voor de aannemer

Dergelijke praktijken kunnen, rechtstreeks of onrechtstreeks, de belangen van een aannemer schaden. FABA wil de aandacht van de aannemers vestigen op de ontwikkeling van dergelijke platforms. Aarzel niet om de diensten van FABA te contacteren indien uw belangen geschaad worden.

Contact: tamara.bauwens@confederatiebouw.be

 

Print
 
      Disclaimer