Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
November 2014
Januari 2015
April 2015
Juni 2015
Oktober 2015
Februari 2016
Woord van de Voorzitter
Batibouw jaarcongres 2016: Woningbouwbarometer 2016
Lonen geldig vanaf 01.01.2016 tot 31.03.2016
De nieuwe richtlijn overheidsopdrachten: de verdeling in percelen
KMI-tabellen december 2015
Het Charter van de Woning- en appartementsbouwers
Vormingsavond voor Praktijkingenieurs : Verdiepen van bestaande Funderingen
Één Europees standaardformulier voor overheidsopdrachten
Nieuw drempelbedrag voor overheidsopdrachten voor werken
Resultaten onderzoek onredelijke contractvoorwaarden
Verlaagd btw-tarief van 6%: ouderdomsvereiste van 10 jaar
Het Belgisch Staatsblad voor de algemene aannemers
“Ernstige gebreken” in de riolering: tienjarige aansprakelijkheid?
Studievoormiddag betreffende de arbeidsongevallen en de beroepsziekten in de bouw
Niet alleen vervuilende wagens, maar ook vervuilende woningen verbannen uit “ ’t Stad”
Geef mij maar nieuwbouw !
Innovaties in de metselwerksector: implementering door innovatievolgers
Oktober 2016
April 2017
 
Geef mij maar nieuwbouw !

De keuze van een nieuwe woonst is niet altijd even eenvoudig. Een belangrijke knoop die je eerst moet doorhakken is : ga ik voor nieuwbouw, of koop ik een bestaand huis of appartement. Bij die keuze spelen zovele aspecten – ligging, charme, beschikbaar budget – dat het niet mogelijk is om zomaar een “correct” antwoord te geven. Niettemin : de argumenten om te kiezen voor nieuwbouw zijn overtuigend.

Kostprijs

De kostprijs is natuurlijk een belangrijk onderdeel bij je beslissing, want het gaat hier om grote sommen voor een woning waar je wellicht het grootste deel van je verdere leven zult doorbrengen.

En net omdat je hier zo lang zal wonen, is het logisch om de kostprijs van dit project te spreiden over die ganse periode. Je merkt dat de aankoopprijs van een bestaand huis of  appartement lager is, maar als je alle kosten spreidt over een periode van 20 jaar of meer, dan merk je al snel dat nieuwbouw altijd goedkoper is. Dit is te wijten aan allerlei factoren zoals lagere energiekosten en duurzamere materialen. We verklaren ons nader :

  • Lagere energiekosten. Een appartement of woning, ouder dan 20 jaar, is gebouwd met heel wat “energie-gebreken” : geen muurisolatie, povere glasisolatie, ouderwetse verwarmingssystemen. Anno 2016 wordt er wel energie-efficiënt gebouwd, met minimale energiekosten. Je bespaart al gauw 1.500 € per jaar, en dit gedurende 10-tallen jaren. Alleen al over de eerste periode van 20 jaar maakt dit een verschil van zo’n 30.000 €.
  • Betere woonkwaliteit. Nieuwe woningen kampen niet met vochtproblemen, ze zijn ook perfect geïsoleerd. Hoogrendementsketels en warmtepompen garanderen een constant behaaglijke temperatuur. Tochtproblemen behoren tot het verleden. De nieuwste technieken en materialen bezorgen je decennialang een onbekommerd en onderhoudsvriendelijk woongemak.
  • Geen verbouwingswerken meer. De meeste koopwoningen ondergaan na enkele jaren al een grondige renovatie. Dit lot blijft je bij nieuwbouw bespaard, omdat je de woning vanaf het begin helemaal naar je eigen wensen kan indelen en inrichten, en er bij de bouw enkel moderne, duurzame materialen gebruikt worden.
  • Waardevaste woning. Uit het bovengaande heb je terecht afgeleid dat je woonkwaliteit lang gegarandeerd blijft, en dat je woning bovendien zijn waarde lang zal blijven behouden. Je hebt op alle vlakken de beste keuze gemaakt.

Duurtijd bouwproces

Een koopwoning kan je onmiddellijk bewonen na aankoop, maar hou er rekening mee dat er vanaf de ondertekening van het compromis tot de ondertekening van de notariële akte een periode van 4 à 6 maanden zit. En als je vlak na de koop nog renovatiewerken plant, zal het nog langer duren voor je kan verhuizen.

Een volledig nieuwbouwtraject duurt natuurlijk wel even. Maar de bouwtechnieken zijn momenteel zodanig geëvolueerd, dat je binnen de 12 maanden naar je eigen droomwoning verhuist!

Tenslotte vind je op de woningmarkt ook nieuwe huizen en appartementen die grotendeels afgewerkt zijn – maar waarbij je nog zelf kan kiezen over de aankleding ervan (keuze badkamer, keuken, vloeren, verwarmingselementen, …..). Binnen de 4 à 6 maanden kan je je nieuwe woning betrekken.

De algemene aannemer coördineert je werf

Als je hebt gekozen voor nieuwbouw, dan sta je voor een volgende keuze : zal ik de werken zelf coördineren of laat ik dit over aan een algemene aannemer. Zelf coördineren lijkt op het eerste zicht goedkoper, maar weet wel dat het bouwproces een complex gebeuren blijft, waarbij er heel wat activiteiten tegelijk op de werf doorgaan.

En hier biedt de algemene aannemer een grote meerwaarde. Hij kent het bouwproces goed, en waakt erover dat de werken goed op mekaar afgestemd zijn en dat ze correct worden uitgevoerd. Eventuele problemen met niet-geleverde materialen, onverwacht uitvallen van een vakman, of mogelijke betwistingen tussen aannemers onderling : de algemene aannemer lost dit voor jou op. Dit onderdeel van zijn rol is misschien minder zichtbaar, maar is wel bepalend voor het slagen van je bouwproject.

Wettelijke bescherming

Minder bekend is de bijkomende bescherming die het bouwen met een algemene aannemer biedt. Meer bepaald inzake de maximale hoogte van de voorschotten, inzake de prijsbepaling en de factuurbetaling wordt je extra beschermd. Bovendien moet de algemene aannemer een  financiële waarborg geven die pas vrijkomt nadat de werken correct zijn uitgevoerd. Deze bescherming geldt enkel bij nieuwbouw uitgevoerd door een algemene aanneming, dus niet voor loutere renovatiewerken of wanneer je de werken zelf coördineert.

Besluit : nieuwbouw is de juiste keuze

Het besluit is duidelijk : een eigen woning is nog altijd een van de beste investeringen die er zijn. En vermits je er zeer lang zal wonen, loont het de moeite om deze investering zo rendabel mogelijk te maken. Nieuwbouw is op termijn goedkoper dan een koopwoning, is duurzamer, en geeft je meer gemoedsrust. Ter info : bouwbedrijven die lid zijn van het charter (http://www.charterwoningbouw.be/) garanderen vakmanschap en wettelijke bescherming. Succes met je project !

Print
 
      Disclaimer