Home
Sitemap
Print
Links
 
 
 
Members
 
Augustus 2014
Woord van de Voorzitter
PC 124 – Verlenging CAO Brugpensioen
Alles weten over stortklaar beton
UASW : Een nieuwe veiligheidsfunctie, eigen aan Infrabel : Operator Travaux Werken
Bouwproductenverordening : Prestatieverklaring en CE-markering
Euroconstruct voorziet stijging van bouwnijverheid en burgerlijke bouwkunde, gelinkt aan economisch
Belgische huizenmarkt niet overgewaardeerd volgens studie Deloitte
Rentevoet van de verwijlintresten
De aansprakelijkheid van de aannemers na oplevering van de werken
De niet-gerechtvaardigde eis van erkenning in D23
De toegang tot het beroep van algemeen aannemer
Agenda van de volgende vergaderingen en manifestaties
Mijn werf, mijn werk en mijn mensen eren…
Workshop Belgische Bouwmaterialenproducenten (BMP)
Studiedag AquaFlanders
Concrete Day Belgische BetonGroepering (BBG)
BGGG : Information session
November 2014
Januari 2015
April 2015
Juni 2015
Oktober 2015
Februari 2016
Oktober 2016
April 2017
 
Bouwproductenverordening : Prestatieverklaring en CE-markering

Om het vrije verkeer van bouwproducten in de Europese Unie nog beter te waarborgen heeft de Europese Commissie een herziening gedaan van de richtlijn met betrekking tot bouwproducten, Europese Richtlijn 89/106/EEG (ook bekend als de CPD-Construction Products Directive).

Deze herziening heeft geleid tot de Europese Verordening (EU) nr 305/2011, gekend als de CPR-Construction Products Regulation. Deze is toepasbaar in alle lidstaten zonder voorafgaande omzetting in nationale wetgeving. De meeste artikels van de verordening met de grootste impact zijn van toepassing vanaf 1 juli 2013.

Vanaf deze datum moeten bouwproducten die onder een geharmoniseerde norm vallen of die in overeenstemming zijn met een Europese technische beoordeling verplicht vergezeld gaan van een prestatieverklaring wanneer ze op de markt worden aangeboden. Deze verklaring heeft betrekking op de essentiële kenmerken van het bouwproduct.

De prestatieverklaring (Declaration of Performance) vervangt de vroegere “conformiteitsverklaring” onder de CPD. Er zijn extra eisen omtrent de inhoud, er wordt een model opgelegd en de DoP dient opgemaakt in de taal van het land waar men het product op de markt aanbiedt.

De verklaring wordt opgesteld door de fabrikant, rekening houdend met het product en het beoogde gebruik, gezien deze het product in de handel brengt, of beter gezegd voor het eerst op de markt aanbiedt en wordt op papier of in elektronische vorm verstrekt.

De prestatieverklaring biedt de gebruiker (of de voorschrijver van het product) de mogelijkheid om een bouwproduct te kiezen met perfecte kennis van de prestaties. In de prestatieverklaring kan gebruik gemaakt worden van de NPD (No Performance Determined). Dit wil zeggen dat er geen prestatie bepaald werd voor een bepaald kenmerk en men dus ook geen prestatie verklaart voor dit kenmerk. Echter legt de CPR op dat men minimum 1 relevante prestatie dient aan te geven voor het beoogde gebruik.

CE-markering

Door de CE-markering aan te brengen, geeft de fabrikant aan dat hij de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de conformiteit van zijn bouwproduct met de aangegeven prestaties en de naleving van alle eisen die zijn vastgelegd in de CPR.

Voor elk bouwproduct dat onder een geharmoniseerde norm valt of waarvoor een Europese technische beoordeling verstrekt werd, is de CE-markering de enige markering die de conformiteit van het bouwproduct bevestigt met de aangegeven prestaties met betrekking tot de essentiële kenmerken die onder deze geharmoniseerde norm of Europese technische beoordeling vallen.

Toch kunnen er andere markeringen gebruikt worden op voorwaarde dat ze bijdragen tot de betere bescherming van de gebruikers van de bouwproducten en dat ze niet onder de bestaande harmonisatiewetgeving van de Unie vallen.

Zo kan men in ons land bijvoorbeeld de vrijwillige merken ATG en BENOR gebruiken voor niet-geharmoniseerde kenmerken of als ze een meerwaarde betekenen voor de CE-markering wat betreft de bescherming van de gebruikers.

Wat betekent dit concreet voor de aannemer?

Als aannemer moet men erop letten dat alle producten een CE-markering of prestatieverklaring meekrijgen van de distributeur of fabrikant. Dit kan zowel op papier als digitaal. Deze verklaringen bevatten immers heel wat belangrijke informatie over de prestaties van het product. Indien een aannemer hier vragen over heeft, kan hij steeds terecht bij FABA.

Document(en) :
Voorbeeld prestatieverklaring.pdf

Voorbeeld CE-markering.pdf


Print
 
      Disclaimer